DE BAND

Over THE BLUE MASK

Het idee voor een Lou Reed tribute ontstond eind 2016 toen Glenn van der Vleuten van KEPLR, een projectband die classic rock speelt,  en Freek Kinkelaar elkaar spraken over de mogelijkheid van een Lou Reed-tribute. Als basis werd gekozen voor het album The Blue Mask van Lou Reed uit 1982; deels vanwege het 35-jarig ‘jubileum’ van het album in 2017, maar vooral omdat het een bijzondere plaat is in het oeuvre van Lou Reed. Glenn richtte zich op zijn KEPLR-project, maar hielp met het werven van bandleden. Eind 2016 startte de band met de eerste repetities.

Freek Kinkelaar, gitaar en zang

Sinds de jaren 80 is Freek muzikaal actief in diverse bands en solo. Als onderdeel van het duo, later trio, Beequeen maakte hij over de loop der jaren meer dan 20 albums met surrealistische pop en speelde hij onder meer korte tours in Amerika en Rusland. Met het meer op ambient-electronische muziek gerichte duo Wander nam Freek zeven albums op. Daarnaast is hij ook solo actief: sinds eind jaren 80 verschenen zeven solo albums onder de naam Brunnen. Naast zijn muzikale avonturen schrijft hij muziekrecensies voor het online muziekmagazine Vital Weekly en artikelen en columns voor het Engelse tijdschrift Record Collector Magazine. Freek kocht Lou Reed’s album The Blue Mask in 1982 en luistert er sindsdien nog altijd met veel plezier naar.

 Maurice Snijders, gitaar

Op zijn zestiende kocht Maurice zijn eerste gitaar: een zwarte Ibanez stratocaster met humbuckers. Geïnspireerd door bands als Bad Religion speelde hij in verschillende punkrock bands, wat de basis heeft gelegd voor zijn huidige stijl van gitaarspelen. Een verdere ontwikkeling volgde toen hij in 2008 lid werd van de band Sister Johnson, een van oorsprong garagerock band die zich gedurende de jaren ontwikkelde in meerdere hoeken van het genre. Gaandeweg ontstond de behoefte om andere muziekstijlen te verkennen en met andere mensen samen te spelen, wat uiteindelijk leidde tot deelname aan The Blue Mask.

Stefan van Rijswijk, basgitaar en zang

Geïnspireerd door zijn helden John Deacon, Paul McCartney en John Entwhistle speelt Stefan vanaf zijn vijftiende jaar basgitaar. Met zijn eerste band, Jimmy James, neemt hij een EP op bij Jetlag Studio. Hier wordt zijn interesse in het opnameproces aangewakkerd en zet hij de stap van muziek als hobby naar professioneel studio engineer. Zijn uitgangspunt: alles draait om het creatief vinden en maken van een goede sound! Stefan is dan ook vaak in verschillende rollen in diverse opnamestudio’s te vinden. Naast zijn werk in de studio is Stefan lid van KEPLR Classic Rock Projects en speelt hij in diverse (KEPLR) bands zoals Into Bowie, Prince of Steal en Richard Keizer Band.

Jeroen van den Berg, drums

In de jaren 80 en 90 was Jeroen actief als drummer/ slagwerker in de muziekscene van Enschede. Hij speelde in diverse ensembles: van een slagwerkgroep tot harmonie- en symfonieorkest en van dweilorkest tot punkband. Een diversiteit die hij altijd als erg prettig heeft ervaren. Jeroen bezette de drumkruk bij bands zoals WaltherP5 (rock met lichte country invloeden), Psycho de Clown (Nederlandstalige punk) en Het Nieuws (Nederlandstalige pop). Eind jaren 90 verhuisde Jeroen naar Nijmegen om te gaan spelen bij Mummy’s A Tree (singer-songwriter met band). Daarna volgde Spud Bencer (pop). Momenteel is Jeroen als lid van JEF and the Pennies From Heaven actief op zoek naar de ultieme kroegstamper.